Нищожност на клаузата за забрана за конкуренция при прекратяване на договор “клуб-играч”

HD-wallpaper-malta-national-football-team-logo-uefa-europe-football-wooden-texture-soccer-malta-european-national-football-teams-maltese-football-federation

Апелативният съвет на Малтийската футболна асоциация (“ФА”) излезе с прецедентно решение, с което обяви клаузата за забрана на конкуренцията в споразумението за прекратяване, подписано между играч и клуб, за нищожна.

В контекста на трансфер в Саудитска Арабия малтийски клуб и бразилския играч Алекс да Пайшао Алвеш са подписали споразумение за прекратяване, което предвижда, че ако се върне в Малта, за да играе за друг малтийски отбор в рамките на следващите 1,5 години, играчът ще трябва да заплати на клуба неустойка в размер на 20 000 евро.

Играчът се е завърнал в Малта, а клубът подал иск до Съвета по жалбите (“Complaints Board”) на ФА на Малта. Съветът по жалбите уважил искането за неустойка. 

В обжалване, подкрепено от Асоциацията на футболните играчи на Малта и FIFPRO, играчът твърди, че съответната клауза представлява незаконно ограничение върху правото на труд и че клаузите за забрана за конкуренция не могат да бъдат валидни във футбола, като се има предвид, че играчът няма достъп до чувствителна и/или поверителна информация, която би навредила на бившия работодател, което често може да бъде оправдание в други индустрии.

Апелативният съвет на ФА на Малта приема, че клаузата противоречи на обществения ред, както и че непропорционално и незаконно ограниченичава правото на труд. Решението на Съвета по жалбите на ФА на Малта е отменено, а клаузата е обявена за невалидна.

Екипът на Адвокатско дружество „Георгиева и Джутев” е на разположение да съветва своите клиенти, клубове, играчи и агенти относно новите разпоредби, приложимите законови задължения, предоставените права и средства за правна защита. 

Свържете се с нас и заявете своята консултация!

ВАЖНО! 

Настоящото изложение не съставлява изчерпателно правно становище, препоръка за действия или бездействия. То отразява единствено мнението на авторите и тяхното тълкуване на приложимото право.

Кога се дължи обезщетение за претърпени вреди при ...
Лицензиране на футболните агенти по обновените пра...

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Tuesday, 30 May 2023

Captcha Image

© 2018 - 2023. All Rights Reserved. Web Design & SEO by CMS Bulgaria