Нищожност на клаузата за забрана за конкуренция при прекратяване на договор “клуб-играч”

HD-wallpaper-malta-national-football-team-logo-uefa-europe-football-wooden-texture-soccer-malta-european-national-football-teams-maltese-football-federation

Апелативният съвет на Малтийската футболна асоциация (“ФА”) излезе с прецедентно решение, с което обяви клаузата за забрана на конкуренцията в споразумението за прекратяване, подписано между играч и клуб, за нищожна.

В контекста на трансфер в Саудитска Арабия малтийски клуб и бразилския играч Алекс да Пайшао Алвеш са подписали споразумение за прекратяване, което предвижда, че ако се върне в Малта, за да играе за друг малтийски отбор в рамките на следващите 1,5 години, играчът ще трябва да заплати на клуба неустойка в размер на 20 000 евро.

Играчът се е завърнал в Малта, а клубът подал иск до Съвета по жалбите (“Complaints Board”) на ФА на Малта. Съветът по жалбите уважил искането за неустойка. 

В обжалване, подкрепено от Асоциацията на футболните играчи на Малта и FIFPRO, играчът твърди, че съответната клауза представлява незаконно ограничение върху правото на труд и че клаузите за забрана за конкуренция не могат да бъдат валидни във футбола, като се има предвид, че играчът няма достъп до чувствителна и/или поверителна информация, която би навредила на бившия работодател, което често може да бъде оправдание в други индустрии.

Апелативният съвет на ФА на Малта приема, че клаузата противоречи на обществения ред, както и че непропорционално и незаконно ограниченичава правото на труд. Решението на Съвета по жалбите на ФА на Малта е отменено, а клаузата е обявена за невалидна.

Екипът на Адвокатско дружество „Георгиева и Джутев” е на разположение да съветва своите клиенти, клубове, играчи и агенти относно новите разпоредби, приложимите законови задължения, предоставените права и средства за правна защита. 

Свържете се с нас и заявете своята консултация!

ВАЖНО! 

Настоящото изложение не съставлява изчерпателно правно становище, препоръка за действия или бездействия. То отразява единствено мнението на авторите и тяхното тълкуване на приложимото право.

Кога се дължи обезщетение за претърпени вреди при ...
Лицензиране на футболните агенти по обновените пра...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Събота, 20 Юли 2024

Символи

© 2018 - 2024. All Rights Reserved. Web Design & SEO by CMS Bulgaria